WEST4 BUSINESS HUB

WEST4 BUSINESS HUB office building; WROCŁAW, NA OSTATNIM GROSZU st.

Set in the chaotic urban fabric, the object was planned to clearly define the basic city elements of the new quarter of office buildings. Simple form, classic divisions, limited palette of colors, reduced means of expression, repeatability and modularity were the guidelines that gave direction to all design decisions. The façade of the building is a derivative of its function, to ensure the possibility of changes and adaptation of the interior, properly illuminate the surface. All decorations were minimized in order to maintain the rhythm and contrast of light and shadow, the only medium left in the composition of the office building.
The main entrance is accentuated with a two-story arcade.
In the interiors (common areas) natural materials (wooden cladding) and decorative greenery were used.

School and Kindergarten Complex Cynamonowa Street Wrocław

GRAU’S GARDENS

 

Careful revitalization of a neo-gothic palace from the turn of the 19th and 20th century, respecting the garden layout and harmoniously adding an intimate apartment part, restores the historical urban fabric of Wrocław. In the recultivated internal park (approx. 1650m2) with a playground, the priority of old trees (hawthorns, English oak) was preserved. Subdued colors and stylish illumination (ecological LED systems) emphasize the historical, modernist context. The dominant character of the historic palace was highlighted by stylistic economy of the new apartment part and elegant landscaping, organising the spontaneous self-seeding, designing unpaved surface in the form of light gravel and simple, high quality elements of small architecture: benches, waste bins, bicycle racks. On the one hand, the buildings constitute a frame for the park complex, on the other – they create the setting of Gdańska Street, combining the open character of the plot with the scale of the surrounding quarter plan, referring to its height and continuing the line of development. Around the buildings, on a part of the site, we designed gardens belonging to the apartments located on the first floor. The semi-public park serves the local community. The openwork fence does not isolate the area.

WŁADYSŁAW IV’s, GDYNIA

PHILPHARMONIC IN PŁOCK

TOWN SQUARE in BRZEG

COMMON COURTYARD IN FRONT OF THE CASTLE, POZNAŃ

PORT POPOWICE / POPOWICE HARBOUR

NOWY TARG OFFICE AND RETAIL BUILDING, WROCŁAW

Nowy Targ is our next experience with building of entire city block. The area measuring 145x45m is located within the historic Old Town and guarded by a very rigorous zoning plan. The project selected in the competition was preceded by complex analyses of property structure, intended to come up with an optimal strategy for various ownership scenarios. What ultimately materialised was a variant that was most favourable for the city structure, in which, thanks to the investor’s acquisition of two additional private properties, we managed to avoid disparate juxtapositions and random divisions.

The post-war development of Nowy Targ square (designed by Ryszard Natusiewicz, Włodzimierz Czerechowski, and Anna and Jerzy Tarnawski) has been undergoing gradual restoration for several years, as has its surface – rebuilt in 2013 according to Roman Rutkowski’s design. The neighbouring edifice of the Municipal Office (the former Presidium of the Silesian Province, designed by Karl Löwe) serves as a yardstick against which other structures in this urban space are measured. In this very precisely defined context, we wanted the building to bear the hallmarks of metropolitan architecture with the proper scale, adapted to the surroundings and using durable materials. At the same time, we tried to create an office building model that would not be an introverted structure that only benefits from the perfect location and the existing infrastructure of the city. Our overarching intention was to provide the building with a ground floor bustling with shops and service outlets that would be available to residents also after office hours. In the concept submitted for the competition, we proposed the construction of a seven-storey building with rhythmic, concrete-and-glass facades with characteristic cut-outs in the form of courtyards located on the second floor level and viewing terraces. As part of the ultimate development of the area, comprehensive activities have been planned throughout the entire quarter: reconstruction of ul. Wita Stwosza, planting of a row of plane trees along ul. Św. Katarzyny (preceded by unprecedented public consultations) and the location of a coherent set of elements of street furniture. The façade shows a clear structure of divisions resulting from the external conditions imposed by the surroundings and the assumed functional division of the interiors. The reach and size of the spatial elements cross-section varied depending on the compositional role and location within individual façades, and after numerous experiments the decision was made to expose the sunken aggregate by graining the surface of prefabricated elements.

We hope that in discussions about the future of our cities, Nowy Targ will be an example of an office building location which, due to the vitality of several thousand employees and publicly-available ground floors accessible directly from the street, positively affects the dynamics and liveliness of nearby streets and becomes an important element preventing functional monoculture in city centres.

ŁASZTOWNIA – NEW HEART OF THE CITY