WEST4 BUSINESS HUB

Budynek biurowo-usługowy ‘WEST4 BUSINESS HUB’; WROCŁAW, UL. NA OSTATNIM GROSZU

Osadzony w chaotycznej tkance miasta obiekt ma przede wszystkim jasno i klarownie wytyczyć podstawowe elementy urbanistyczne nowego kwartału zabudowy biurowej. Prosta forma, klasyczne podziały, zminimalizowana kolorystyka, ograniczone środki wyrazu, powtarzalność i modułowość to wytyczne które nadawały kierunek wszystkim decyzjom projektowym. Elewacja budynku jest pochodną funkcji, ma zapewnić możliwość zmian i adaptacji wnętrza, prawidłowo doświetlać powierzchnię. Zminimalizowano wszelkie dekoracje na rzecz utrzymania rytmu i światłocienia, jedyny środek wyrazu jaki pozostał do kompozycji budynku biurowego.
Wejście główne zaakcentowano dwukondygnacyjnym podcieniem.
We wnętrzach (strefy wspólne) zastosowano naturalne materiały (okładziny drewniane) oraz zieleń dekoracyjną.

ZESPÓŁ SZKOLNO-PRZEDSZKOLNY PRZY UL. CYNAMONOWEJ

OGRODY GRAUA

 

Troskliwa rewitalizacja neogotyckiego pałacyku z przełomu XIX i XX wieku, z poszanowaniem założenia ogrodowego i harmonijnie dobudowaną kameralną częścią apartamentową, przywraca Wrocławiowi historyczną tkankę miejską. W zrekultywowanym wewnętrznym parku (ok. 1650m2) z placem zabaw zachowano priorytet starodrzewia (głogi szkarłatne, dąb szypułkowy) i przeprowadzono jego gruntowną pielęgnację. Stonowane barwy i stylowa iluminacja (ekologiczne systemy LED) podkreślają historyczny, modernistyczny kontekst. Dominujący charakter zabytkowego pałacu wyeksponowano poprzez oszczędność stylistyczną nowej części apartamentowej i eleganckie zagospodarowanie terenu i uporządkowanie spontanicznych samosiewów, zaprojektowanie nawierzchni nieutwardzonej w postaci jasnego żwiru oraz prostych, wysokiej jakości elementów małej architektury – ławek, pojemników na odpady, stojaków rowerowych. Budynki stanowią z jednej strony ramę dla zespołu parkowego, z drugiej tworzą oprawę ul. Gdańskiej, łącząc otwarty charakter działki ze skalą otaczającej zabudowy kwartałowej, nawiązując do jej wysokości i kontynuując linię zabudowy. Wokół budynków, na części terenu, zaprojektowano ogródki przynależne mieszkaniom zlokalizowanym na parterze. Półpubliczny park służy społeczności lokalnej. Ażurowe ogrodzenie nie izoluje terenu.

WŁADYSŁAWA IV

FILHARMONIA W PŁOCKU

TOWN SQUARES IN KALISZ

RYNEK W BRZEGU

WSPÓLNY DZIEDZINIEC PRZED ZAMKIEM

SZKOŁA PRZY UL. ASFALTOWEJ

PORT POPOWICE