OGRODY GRAUA

 

Troskliwa rewitalizacja neogotyckiego pałacyku z przełomu XIX i XX wieku, z poszanowaniem założenia ogrodowego i harmonijnie dobudowaną kameralną częścią apartamentową, przywraca Wrocławiowi historyczną tkankę miejską. W zrekultywowanym wewnętrznym parku (ok. 1650m2) z placem zabaw zachowano priorytet starodrzewia (głogi szkarłatne, dąb szypułkowy) i przeprowadzono jego gruntowną pielęgnację. Stonowane barwy i stylowa iluminacja (ekologiczne systemy LED) podkreślają historyczny, modernistyczny kontekst. Dominujący charakter zabytkowego pałacu wyeksponowano poprzez oszczędność stylistyczną nowej części apartamentowej i eleganckie zagospodarowanie terenu i uporządkowanie spontanicznych samosiewów, zaprojektowanie nawierzchni nieutwardzonej w postaci jasnego żwiru oraz prostych, wysokiej jakości elementów małej architektury – ławek, pojemników na odpady, stojaków rowerowych. Budynki stanowią z jednej strony ramę dla zespołu parkowego, z drugiej tworzą oprawę ul. Gdańskiej, łącząc otwarty charakter działki ze skalą otaczającej zabudowy kwartałowej, nawiązując do jej wysokości i kontynuując linię zabudowy. Wokół budynków, na części terenu, zaprojektowano ogródki przynależne mieszkaniom zlokalizowanym na parterze. Półpubliczny park służy społeczności lokalnej. Ażurowe ogrodzenie nie izoluje terenu.

Zespół zabudowy wielorodzinnej: dwa budynki mieszkalne oraz przebudowa i zmiana sposobu użytkowania zabytkowego budynku d. Przytułku Fundacji Heimannów na budynek wielorodzinny; Wrocław, ul. Gdańska

Autor budynku:Albert Grau
Autorzy projektu:Maćków Pracownia Projektowa: Zbigniew Maćków (główny projektant), Szymon Brzezowski (architekt prowadzący), Aleksandra Czupkiewicz, Anna Haudek, Aleksandra Herman, Joanna Major, Marek Konopnicki, Michał Romański, Natalia Rowińska
Konstrukcja:Zimny Construction
Instalacje:TKG
Nadzór konserwatorski:Wojciech Brzezowski
Inwestor:Echo Investment
Inżynier kontraktu:Paweł Bielakowski
Generalny wykonawca:PORR
P. użytkowa:1 183 m2 (budynek istniejący), 5 493 m2 (budynki projektowane)
P. całkowita:1 637 m2 (budynek istniejący), 5 143 m2 (budynki projektowane)
Kubatura:5 486 m3 (budynek istniejący), 22 844 m3 (budynki projektowane)
Projekt:2016
Realizacja:2020
Zdjęcia:Maciej Lulko

Kategorie

wszystkie | Mieszkalne | Rewitalizacja |

+

WYBRANE |